oeufs paille

Hoe desinfecteer ik de eieren voor het uitkomen?

Of u nu een hobbyist in de pluimveehouderij bent of een professional, u zult zich waarschijnlijk wel eens afgevraagd hebben hoe u eieren moet ontsmetten om ze uit te broeden. Zo ja, dan ben je hier aan het juiste adres. Vandaag gaan wij met u over dit onderwerp praten om al uw vragen te beantwoorden!

Voor het ontsmetten

Voordat we u vertellen hoe u broedeieren kunt desinfecteren, met kippeneieren als referentie, moeten we een aantal factoren in overweging nemen.

Ook al is desinfectie belangrijk, er is nog een stap die vooraf moet gaan en die ons hoofddoel moet zijn: gezonde eieren krijgen.

Dit is een belangrijke factor als u een professionele fokker bent, maar ook als u een enthousiaste hobbyist bent, want hoe meer gezonde eieren van goede kwaliteit u hebt, hoe groter de kans dat u kuikens krijgt.

Maar… wat bedoelen we als we het over gezonde eieren hebben, en hoe komen we eraan? Als we het over gezonde eieren hebben, bedoelen we eieren met een schone schaal. De beste manier om ze te krijgen is te voorkomen dat de eieren de grond raken.

De beste manier om uw kansen op succes in de broedcyclus te maximaliseren is de eieren zo weinig mogelijk te manipuleren, ook als u ze vóór het uitkomen gaat desinfecteren.

Zo beschouwen wij bijvoorbeeld eieren die met uitwerpselen zijn besmet als ongeschikt om uit te broeden. Maar u moet niet alleen nagaan of de eieren vuil zijn, maar ook of ze niet gebarsten zijn, geen nagelriem hebben, misvormd zijn of een hoge poreusheid vertonen. Als de eieren een of meer van deze aspecten vertonen, is het beter ze niet uit te broeden.

Dus wat kun je doen? De gemakkelijkste manier is om alleen eieren te selecteren die niet met de grond in aanraking zijn geweest en die een schone buitenkant lijken te hebben.

U moet ook rekening houden met de leeftijd van uw hennen, want hoe ouder een hen is, hoe lager de kwaliteit van haar eieren.

Het is belangrijk te weten dat het schoonmaken van het kippenhok en de legboxen van cruciaal belang is.

Als u ervoor zorgt dat al deze maatregelen worden nageleefd, zal het desinfecteren van de eieren gewoon een extra beveiliging zijn om het broedproces vlot te laten verlopen.

Goed desinfecteren

Nu dit allemaal gezegd is, hoe kunt u de eieren ontsmetten voordat u ze uitbroedt? Om dit proces uit te voeren en zo de kans op het succesvol uitbroeden van de eieren te vergroten, volstaat het een paar eenvoudige stappen te volgen.

Welk desinfectiemiddel te gebruiken?

Het kiezen van het juiste ontsmettingsmiddel voor het reinigen van uw broedeieren hoeft geen lange en vervelende zoektocht te zijn, vooral niet als u al een aantal essentiële punten in gedachten hebt.

Om te beginnen moet u ervoor zorgen dat u een product kiest dat wettelijk is toegestaan voor gebruik. U kunt ook rekening houden met de prijs van het product, al zal dit afhangen van uw budget.

Controleer of het product niet giftig is voor mensen, dieren of embryo’s. Het ontsmettingsmiddel moet in water oplosbaar zijn en bacteriën zoals schimmels of gist effectief kunnen doden bij een lage concentratie.

Het gebruik van formaldehyde door de industrie en door particulieren is niet ongewoon, maar uit recente studies blijkt dat het gebruik ervan een carcinogeen risico inhoudt, vooral voor de mens.

Daarom kan het voor u de moeite waard zijn te kiezen voor alternatieve oplossingen zoals geëlektrolyseerd water of chloordioxide.

Hoe het ontsmettingsmiddel te gebruiken?

Bij het uitbroeden van eieren moet rekening worden gehouden met een aantal punten, die wij hieronder in detail zullen toelichten.

Ten eerste, zoals eerder in dit artikel vermeld, is het het beste om de eieren zo weinig mogelijk aan te raken. Een andere belangrijke factor is tijd. Idealiter moet er zo weinig mogelijk tijd verstrijken tussen het leggen en het desinfecteren.

Dit is belangrijk om te weten omdat tijdens de 4-6 uur van het leggen van het ei een luchtkamer binnenin het ei wordt gecreëerd. Waarom is deze binnenband zo belangrijk? Voornamelijk omdat het voorkomt dat bacteriën en andere verontreinigingen het ei binnendringen.

Om te voorkomen dat de eieren worden aangeraakt, kan desinfectie het beste plaatsvinden door begassing. Op die manier worden meerdere eieren tegelijk gedesinfecteerd en wordt het hele oppervlak van het ei besproeid, zonder dat het ei hoeft te worden gehanteerd.

De enige factor waarmee men bij deze methode rekening moet houden, is, indien men dit kort na het leggen doet, de regulering van de verstuiving, zodat de druppels de poriën van de schelp niet verstoppen. Zo zorgt u ervoor dat er tijdens de broedperiode van gas kan worden gewisseld.

Of u nu een hobbyist in de pluimveehouderij bent of een professional, u zult zich waarschijnlijk wel eens afgevraagd hebben hoe u eieren moet ontsmetten om ze uit te broeden. Zo ja, dan ben je hier aan het juiste adres. Vandaag gaan wij met u over dit onderwerp praten om al uw vragen te beantwoorden!…