poussin sortant de sa coquille

Hoe broed je kippeneieren uit in een broedmachine?

Begint u een pluimveebedrijf of bent u gewoon nieuwsgierig? In dit artikel legt Ducatillon België uit hoe kippeneieren in een broedmachine worden uitgebroed.

Om te beginnen is het belangrijk te weten waar we het over hebben als we het over broeden hebben.

gebroken eierschalen

Wat is de broedperiode ?

Broeden is de handeling waarbij eierleggende dieren, vooral pluimvee, eieren warm houden door erop te gaan zitten om de ontwikkeling van embryo’s te bevorderen.

Men kan dus zeggen dat incubatie een transformatieproces is waardoor een gezond en vruchtbaar ei een kuiken wordt.

De volgende punten zijn van groot belang tijdens de broedperiode.

Factoren die van invloed zijn op de broedperiode

Als u wilt weten hoe u kippeneieren in een broedmachine kunt uitbroeden, moet u eerst een paar dingen in overweging nemen

Zoals reeds gezegd en hieronder nader toegelicht, zijn de vruchtbaarheid en de reinheid van de eieren van essentieel belang, maar er zijn nog andere factoren die bepalend zijn voor het welslagen of het mislukken van de broedcyclus.

Om te beginnen is het belangrijk dat de leghen een gezonde voeding heeft, zodat u weet hoe u kippeneieren in een broedmachine kunt uitbroeden. Niet alleen om ervoor te zorgen dat het ei in perfecte staat is, maar ook dat het niet besmet is met een ziekte of het legkip of het embryo kan besmetten.

U moet ook niet vergeten te controleren of de eieren niet beschadigd zijn. Als je een beschadigd ei incubeert, loop je het risico dat het besmet raakt met bacteriën, waardoor het kan exploderen als gevolg van een opeenhoping van gassen die door de bacteriën worden gecreëerd. 

Dit is gevaarlijk, want als het ei in de broedmachine ontploft, zal het de andere eieren besmetten, waardoor de hele broedcyclus in gevaar komt.

Een andere belangrijke factor bij het correct uitbroeden van kippeneieren in een broedmachine is het controleren van de hygiëne van de eieren. Voordat ze in de couveuse worden geplaatst, moeten ze grondig worden ontsmet.

Bovendien is het, als u de keuze hebt, beter de door de hen rechtstreeks op de grond gelegde eieren niet uit te broeden, of ze in het beste geval te scheiden van de eieren die rechtstreeks in de nestkasten worden gelegd, aangezien deze besmet kunnen zijn en over het algemeen minder vruchtbaar zijn.

witte kip met eieren in een nest

Vruchtbaarheid is een andere factor van groot belang bij het leren uitbroeden van kippeneieren in een broedmachine. Indien mogelijk kan het best vooraf een vruchtbaarheidsberekening worden gemaakt, aangezien de broedmachine zelf geen invloed heeft op de vruchtbaarheid van het ei, en het zou zinloos zijn een onvruchtbaar ei uit te broeden.

Dit ligt misschien voor de hand, maar om te weten hoe kippeneieren in een broedmachine moeten worden uitgebroed, moet zeer zorgvuldig met de eieren worden omgegaan tot zij in de broedmachine worden gelegd.

Elke barst of misplaatsing op de broedschaal of tijdens het vervoer kan bepalen of het kuiken al dan niet geboren zal worden.

Uitbroeden van kippeneieren

Alle bovenstaande factoren zijn belangrijk, of u nu een boerderij hebt of bij u thuis eieren wilt uitbroeden.

Nu je deze dingen weet, en ervan uitgaande dat je je broedmachine(s) al hebt… Hoe broed je kippeneieren uit in een broedmachine?

Bijeenrapen de eieren

Deze eerste stap is zeer belangrijk wat de timing betreft, want het mag niet langer dan 7 dagen duren, anders zullen de eitjes aan kwaliteit inboeten. Laat ze in een eierbakje, op een droge plaats, en beweeg ze 3 keer per dag om te voorkomen dat het embryo aan de schaal blijft kleven.

Deze stap moet worden uitgevoerd tot u alle eieren hebt verzameld die u wilt uitbroeden.

Deze stap moet worden uitgevoerd tot u alle eieren hebt verzameld die u wilt uitbroeden.

De eieren in de broedmachine leggen

De beste manier om deze stap uit te voeren en te weten hoe kippeneieren in een broedmachine moeten worden uitgebroed, is om het beetje bij beetje te doen, afhankelijk van de temperatuur.

Dit betekent dat u de eieren niet in een broedmachine moet leggen op het ideale temperatuurpunt in de broedcyclus, maar dat u de eieren op kamertemperatuur moet leggen voordat u ze hoger legt.

Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat de eieren worden blootgesteld aan een plotselinge temperatuursverandering die hen kan beschadigen.

Zodra de couveuse gesloten is, moet u ervoor zorgen dat de temperatuur en de vochtigheidsgraad goed zijn, met een temperatuur van 37,7 graden Celsius en zo nodig water toevoegen aan het apparaat.

Een ander belangrijk punt is het plaatsen van de eieren in de draaibakken, met een zodanige tussenruimte dat elk ei zijn eigen plaats heeft.

Controle van de conditie van de embryo’s

Op dag 18, moeten de eieren die moeten uitkomen al identificeerbaar zijn.

Dit is een essentiële stap bij het uitbroeden van kippeneieren in een broedmachine, want het uitbroeden van eieren die niet zullen uitkomen, kan contraproductief zijn. Eieren die niet uitkomen, kunnen namelijk contraproductief zijn, aangezien zij kunnen gaan rotten en gezonde eieren negatief kunnen besmetten.

De beste manier om te weten te komen welke eieren de broedcyclus zullen kunnen voortzetten, is het gebruik van een eierscreener. Als ze doorzichtig zijn, moeten ze worden verwijderd..

Tijdens de volgende 3 dagen, zullen de kuikens geboren worden. De niet doorzichtige eieren moeten dus terug in de broedmachine, ditmaal zonder de draaibakken.

Geboorte van kuikens

In dit laatste stadium moet u de resterende schalen van de eieren die door de pas aangekomen kuikens zijn gebroken, zo snel mogelijk verwijderen, want de kuikens moeten nog 24 uur in de broedkamer blijven.

kuiken op een doos eieren

Een goede hygiëne in de broedmachine is van essentieel belang om de andere kuikens, die nog in hun schaal zitten, in staat te stellen uit te broeden.

Daarna verplaatst u de kuikens gewoon naar een plaats waar de temperatuur kan worden geregeld. En dat is hoe je kippeneieren moet uitbroeden in een broedmachine!

Ducatillon Belgium hoopt hiermee al uw vragen of onduidelijkheden te hebben beantwoord. Wij herinneren u er ook aan dat u, indien nodig, een blik kunt werpen op onze broedcatalogus, u zult niet teleurgesteld zijn !

Begint u een pluimveebedrijf of bent u gewoon nieuwsgierig? In dit artikel legt Ducatillon België uit hoe kippeneieren in een broedmachine worden uitgebroed. Om te beginnen is het belangrijk te weten waar we het over hebben als we het over broeden hebben. Wat is de broedperiode ? Broeden is de handeling waarbij eierleggende dieren, vooral pluimvee,…