Wat zijn de ideale afmetingen voor uw kippenren?

Droomt u van een kippenren inclusief hok in uw tuin? Met elke ochtend verse eitjes? Absoluut een goed idee! Maar hoeveel ruimte hebben deze gezellige en aanhankelijke dieren nodig? En hoeveel kost zo’n complete kippenren? Hier leest u er alles over!

Voor wie er nog mocht aan twijfelen: kippen zijn momenteel veruit de populairste “huisdieren”. Ze bieden immers alleen maar voordelen. Denk aan de verse eitjes (zelf geraapt, dus u weet waar ze vandaan komen!), de kippenuitwerpselen als natuurlijke meststof, de recyclage van uw keukenafval en het leuke gezelschap voor het hele gezin. Een kippenren installeren is bovendien heel betaalbaar. Maar hoe groot moet de leefruimte voor uw kippen zijn? Hebben ze een groot hok nodig? En hoeveel ruimte om te scharrelen?

Niet te klein

Bedenkt eerst hoeveel hoeveel kippen u wilt houden. Twee is het absolute minimum: kippen zijn sociale dieren en hebben dus gezelschap nodig. “De meeste gezinnen beginnen met twee of drie leghennen. Dat is voldoende voor elke ochtend één of meer eitjes!”, zegt Timothée Descamps, Product Manager bij de afdeling Dieren en Fokken van Ducatillon, specialist in fokmateriaal voor liefhebbers en gezinnen. “Hoeveel ruimte de dieren nodig hebben? Ongeveer 20 m² per kip en dus 40 tot 60 m² in totaal. Het kippenhok neemt maar 1 tot 2 m² in beslag, de rest is voor de vrije uitloop van de dieren.” Wilt u al meteen meer kippen houden? Vergroot dan de oppervlakte in verhouding.

Geef ze de vrijheid

Kippen slapen altijd in hun hok, maar de rest van de tijd brengen ze het liefste buiten door. Ze wroeten en pikken in de grond, scharrelen rond en gaan op jacht naar insecten. Voldoende bewegingsruimte buiten is daarom essentieel. “Een grasveldje is ideaal, maar dan moet het gras wel de tijd krijgen om tussen twee pikbeurten door opnieuw te groeien. Dat kan alleen als de oppervlakte groot genoeg is”, aldus Timothée. En hoe goed moet de ren rondom – en aan de bovenkant – afgesloten zijn? “Strikt genomen is dat niet nodig, maar met een afrastering, een volière in kippengaas en een automatisch luik aan het hok zijn uw kippen goed beschermd tegen roofdieren. En waarom zou u rondom geen haag planten? Kippen zitten er graag onder.”

Hoeveel kost een kippenren?

Er zijn kippenhokken in alle maten en materialen, van een houten huisje met zadeldak tot een kubus van gerecycleerd materiaal. En wat kost een hele ren? Dat hangt sterk af van het aantal kippen, de grootte van de ren, de afrastering die u installeert, eventuele accessoires, enz. “U bent al gesteld voor 100 euro, maar de prijs kan oplopen tot 700 of 800 euro”, zegt Timothée. En dat is echt niet veel, als je bedenkt hoeveel voordelen deze dieren bieden!

Droomt u van een kippenren inclusief hok in uw tuin? Met elke ochtend verse eitjes? Absoluut een goed idee! Maar hoeveel ruimte hebben deze gezellige en aanhankelijke dieren nodig? En hoeveel kost zo’n complete kippenren? Hier leest u er alles over! Voor wie er nog mocht aan twijfelen: kippen zijn momenteel veruit de populairste “huisdieren”.…