Een haan erbij maakt de hennen blij

Is het een goed idee om een haan aan uw kippenhok toe te voegen? De meningen zijn verdeeld … Uw kippen kunnen perfect gelukkig zijn zonder zo’n heerser van het hoenderhof, maar het dier kan zich wel heel nuttig maken. Een woordje uitleg.

Een haan bij uw hennen zetten? Dat hoeft zeker niet. Ze voelen zich ook zonder hem in hun element en leggen regelmatig een eitje. Maar een haan in uw kippenren is wel een leuk gezicht en hij biedt zelfs enkele interessante voordelen. Welke?

1. Zonder haan geen kuikentjes

Als een haan één taak gewetensvol uitvoert, dan is het wel voor nageslacht zorgen! Hij bevrucht de hennen en als u de eitjes niet wegneemt, broeden de hennen ze uit en lopen er al snel kuikentjes door uw kippenren. Maar ook zonder mannetje in hun buurt leggen uw hennen smakelijke (maar steriele) eitjes.

2. Waakzaam oog

Uw hennen kunnen zich geen betere beschermer dromen! Hij staat op de uitkijk, waarschuwt bij gevaar en verzamelt dan snel alle hennen rond zich. De haan is stoer en moedig en kan zelfs een vos op afstand houden als hij het hoenderhof verdedigt. Een hele geruststelling voor uw dierbare kippen!

3. Galante heerser

Zodra de haan op het toneel verschijnt, heerst in het kippenhok een natuurlijke hiërarchie, ook wel pikorde genoemd. Helemaal bovenaan staat de haan. Hij kent geen ogenblik rust: hij toont de hennen waar ze eten vinden, eieren kunnen leggen, uitrusten in de schaduw. De hennen worden kalmer en aanvaarden het gezag van de haan.

4. Hoger rendement

Als opschepper en verleider brengt de haan animo in het hoenderhof. Gewoon door zijn aanwezigheid stimuleert hij het rendement van uw leghennen. Af en toe kan hij ook agressief uit de hoek komen. Hou hem dan uit de buurt van uw hennen om ze niet in gevaar te brengen. En twee hanen in dezelfde “huishouding” is geen goed idee.

Welkom haan! Maar wel voorzichtig…

  • Welk ras? Een haan van dezefde “familie” als uw hennen is beter, maar geen echte must. Een Orpington-haan staat bekend als vrij rustig, een Brahma is meestal goedaardig.
  • Hoeveel hennen? Laat uw haan de hoede nemen over minstens een zestal hennen. Maar als het om dwerghennen gaat, zijn ze beter met een tiental. Bij een lager aantal zou de haan de dames immers kunnen uitputten met zijn vurige avances.
  • Wanneer? In een ideale situatie zet u de haan bij de hennen als u begint met kippen te houden. Als u hem later toevoegt, wacht u tot de hennen ’s avonds laat zijn ingedommeld. Zet de haan dan op zijn stok, tussen de hennen. De volgende dag hebben ze alle tijd om kennis te maken…

Nog een laatste tip? Een haan kan het kraaien niet laten en dus wekt hij ’s ochtends vroeg de hele buurt. Vraag aan de gemeente of een haan in uw tuin is toegelaten. En om de lieve vrede te bewaren, brengt u beter uw buren vooraf op de hoogte van zijn komst!

Is het een goed idee om een haan aan uw kippenhok toe te voegen? De meningen zijn verdeeld … Uw kippen kunnen perfect gelukkig zijn zonder zo’n heerser van het hoenderhof, maar het dier kan zich wel heel nuttig maken. Een woordje uitleg. Een haan bij uw hennen zetten? Dat hoeft zeker niet. Ze voelen…