Kippen die blaken van gezondheid? Maak het kippenhok schoon!

Uw kippen vragen niet veel van uw tijd … maar uw kippenhok onderhouden, daar kunt u niet omheen. Af en toe een schoonmaakbeurt is de beste remedie tegen vieze geurtjes en ziektes. Lees hier hoe u zorg draagt voor uw kippenhok en uw kippen.

De vuistregel is eenvoudig: een proper kippenhok betekent gezonde kippen. Vergeet niet dat ze een groot deel van hun leven binnen in hun “huisje” doorbrengen. En een huis moet je regelmatig schoonmaken! Met een goede hygiëne zorgt u ervoor dat uw kippen in topconditie blijven en langer leven. U voorkomt immers onfrisse geurtjes, ziektes, bacteriën en parasieten.

Uw dagelijkse routine

Aangezien u uw kippen elke dag te eten en te drinken geeft, is dat het ideale moment om eens goed rond te kijken. Controleer of de nacht goed verlopen is, zonder roofdieren, insijpelend regenwater, kapotte onderdelen van het hok, enz. Zorg dat er altijd voldoende vers water is. Krab elke dag de mestplank af en verwijder uitwerpselen uit de bodembedekking, eventueel met een hark. Check de voeder- en drinkbakken en de legnesten: is alles nog in orde en niet te vuil?

Uw wekelijkse taken

Om het kippenhok elke week schoon te maken, is een paar uur voldoende (als u een tiental kippen houdt). Door het hok regelmatig te onderhouden wint u uiteindelijke tijd. Terwijl uw kippen buiten een wandelingetje maken, schrobt en ontsmet u grondig al het materiaal: eet- en drinkbakken, zitstokken, legplaatsen enz.

Wat houdt dit concreet in?

  • Ruim de strooisellaag op, verwijder uitwerpselen en vervang ze (eventueel met een onderlaag van zand) door goed gedroogd stro, zaagsel of gedroogd grasmaaisel.
  • Gebruik het vuile strooisel als natuurlijke meststof in uw tuin.
  • Verwijder hardnekkige uitwerpselen door te krabben.
  • Maak de voederbakken leeg, ontsmet ze en laat ze drogen.

Elk jaar twee grote onderhoudsbeurten

Geef het kippenhok twee keer per jaar een grondige onderhoudsbeurt: in de lente en bij het begin van de winter. Doe dat liefst op een zonnige dag. En met “grondig” bedoelen we dat u alle kippen uit het hok haalt om dat van boven tot onder schoon te maken. Sla geen enkel plekje over, schrob muren en deuren en vergeet de accessoires niet, die u op voorhand hebt gedemonteerd.

Dit is uw schoonmaakplan in vier stappen:

  1. Wassen. Er gaat niets boven een flinke straal (hogedruk)water om alles te reinigen! Ga nauwgezet te werk en denk aan de kieren tussen de planken, de scharnieren enz.
  2. Schrobben. Neem een stevige borstel en verwijder al het vuil vóór u alles ontsmet met bijvoorbeeld witte azijn, een efficiënt, gezond en goedkoop middel.
  3. Drogen. Dit is de eenvoudigste stap: u hoeft alleen maar te wachten tot alles droog is. Ook even met een desinfecterend middel dat u kunt verstuiven langs alle minder toegankelijke plekken gaan, is zeker een goed idee.
  4. Herinstalleren. Als alles weer kraakhelder is, brengt u een nieuwe strooisellaag aan, installeert u opnieuw de voeder- en drinkbakken en laat u het kippenhok goed verluchten vóór u de kippen weer laat “thuiskomen”.

Uw kippen vragen niet veel van uw tijd … maar uw kippenhok onderhouden, daar kunt u niet omheen. Af en toe een schoonmaakbeurt is de beste remedie tegen vieze geurtjes en ziektes. Lees hier hoe u zorg draagt voor uw kippenhok en uw kippen. De vuistregel is eenvoudig: een proper kippenhok betekent gezonde kippen. Vergeet…