Van ei tot kuiken: alles wat u moet weten over uitbroeden

Kuikens in het kippenhok? Een fantastische ervaring voor het hele gezin! Maar de schattige diertjes zijn tijdens de broedperiode ook heel kwetsbaar en kunnen niet overleven zonder de juiste zorg en aandacht. Klaar om uw kuikentjes te verwelkomen?

Om kuikentjes uit te broeden hebt u bevruchte eieren nodig en dus ook een haan. Ontbreekt die in uw kippenhok? Dan koopt u gewoon bevruchte eieren. Om ze uit te broeden hebt u twee mogelijkheden: op natuurlijke wijze door de hen, of in een broedmachine. We bespreken hier die laatste methode.

Pluspunten van een broedmachine

Een broedmachine is een uitstekende oplossing. Ze bootst het natuurlijke proces perfect na en biedt enkele extra voordelen. Om te beginnen leveren de eieren meer kuikentjes op, ongeveer 75%, omdat u de parameters (temperatuur, vochtigheidsgraad enz.) en de omstandigheden (beschadigde of gebarsten eieren enz.) beter in de hand houdt. Dat uw kuikentjes beschermd zijn tegen roofdieren is ook mooi meegenomen.

Neem de taak van de broedhen over

Als u een broedmachine gebruikt, zijn de kuikentjes van u afhankelijk voor hun ontwikkeling tijdens de broedperiode, die 21 dagen duurt. Met enkele eenvoudige ingrepen moet dat zeker lukken!

  1. Maak alles klaar voor het broeden

Verzamel gedurende enkele dagen de bevruchte eieren op een droge en rustige plek, bij 16 tot 18°C, met de punt naar beneden. De eieren moeten ongeschonden en proper zijn, maar was ze niet, want dan verwijdert u het beschermlaagje.

2. Start het broeden

Net zoals een broedhen start u het broedproces tussen de 2e en 7e dag nadat de eieren zijn gelegd. Leg de verse eieren voorzichtig in de broedmachine. Als u een manueel toestel gebruikt, brengt u een merkteken op elke schaal aan, zodat u weet wanneer u de eieren moet omdraaien. Hoe stelt u de broedmachine in? De temperatuur moet 37,5° bedragen en de luchtvochtigheid tussen 40 en 50%.

3. Wees een stipte broedhen!

Van de 1e tot de 18e broeddag moeten de eieren twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds) gekeerd worden. U kunt dat zelf doen, maar een automatische broedmachine doet het in uw plaats. De eieren keren is belangrijk, omdat anders het binnenste aan de schaal gaat kleven.

4. Eieren schouwen

Op de 7e dag controleren we met een schouwlamp of de eieren bevrucht zijn. Als het ei volledig “helder” is, zal er geen kuikentje uitkomen. Neem de onbevruchte eieren uit de broedmachine. Op de 18e dag herhalen we de procedure. Een donkere massa betekent dat het kuikentje zich goed ontwikkelt.

5. Organiseer het uitkomen

Op de 19e dag zijn de kuikentjes er bijna! Verhoog de luchtvochtigheid de dag voordien al tot 65%. Leg uw eieren in een mandje waarin ze kunnen uitkomen en raak ze niet meer aan! En kijk: rond de 21e dag beginnen de kuikentjes uit de schaal te breken!

6. Draag zorg voor de kuikentjes

Kuikentjes die tevoorschijn komen piepen, bieden altijd een wonderlijk schouwspel voor groot en klein. Laat de natuur haar gang gaan: kuikentjes hebben niemand nodig om de wereld te ontdekken. Hou ze nog één dag behaaglijk warm en droog in de broedmachine, zonder voer. Maak ondertussen een zacht nestje klaar en laat ze dat op de 2e dag na het uitkomen verkennen.

Kuikens in het kippenhok? Een fantastische ervaring voor het hele gezin! Maar de schattige diertjes zijn tijdens de broedperiode ook heel kwetsbaar en kunnen niet overleven zonder de juiste zorg en aandacht. Klaar om uw kuikentjes te verwelkomen? Om kuikentjes uit te broeden hebt u bevruchte eieren nodig en dus ook een haan. Ontbreekt die…