Het geheim van een evenwichtige voeding voor uw kippen

Hoe geeft u de kippen in uw kippenren alles wat ze nodig hebben? Om te beginnen met een evenwichtige voeding. Specifieke voedingsstoffen houden uw leghennen gezond en garanderen de kwaliteit van de eieren die u opeet. Lees er hier alles over!

Net als mensen zijn kippen alleseters. Ze verteren van nature zowel plantaardige als dierlijke voedingsstoffen. Kippen correct voeren hoeft dus niet moeilijk te zijn, maar dat betekent zeker niet dat u ze om het even wat mag geven.

1. Wat uw kippen nodig hebben

Het is makkelijker om uw kippen in topconditie te houden als u weet hoe ze leven. Hun spijsvertering werkt bijvoorbeeld vrij snel, op ongeveer 4 uur. Ze geven de voorkeur aan regelmatige lichte maaltijden, op vaste tijdstippen, boven één uitgebreid “banket”. Twee voedingen per dag vinden ze meestal ideaal, als ze wakker worden en vóór ze op stok gaan.

2. Etensrestjes, maar niet om het even wat!

U hebt beslist al gemerkt hoe graag kippen uw organisch afval eten, maar behandel ze zeker niet als uw “vuilnisbak”. Geef ze etensrestjes eerder als een “dessert”, dus bovenop hun gewone, evenwichtige voeding. Ze smullen vooral graag van fruit- en groenteschillen (maar niet van citrusvruchten of bananen), sla, bladeren en loof, gekookte zetmeelhoudende etenswaren (pasta, rijst enz.) en af en toe wat vlees- en visrestjes. Geef ze soms wat fijngestampte schelpen van schaaldieren, een calciumbron voor de eierschalen. Maar vermijd sterk gezoute of gekruide gerechten, selder, ui of rauwe aardappelen.

3. Evenwichtig en volledig voer

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, hebben uw kippen wel degelijk dagelijks speciaal voor hen samengesteld voer nodig. In de zaadjes, die gewoonlijk afkomstig zijn van graangewassen (tarwe, mais enz.) vinden ze alle essentiële voedingsstoffen: eiwitten (uit erwten, lijnzaad, enz.), mineralen en sporenelementen. Geef 100 tot 150 g per dag en per kip, afhankelijk van het ras. Voeg zeker ook een beetje grit of zandkorrels toe om de spijsvertering te bevorderen.

4. Gras en diertjes

Uw kippen vinden het heerlijk om hun omgeving te verkennen. Ze doen niets liever dan over de grond scharrelen, putjes graven en pikken, op zoek naar insecten, gras, bessen, blaadjes, enz. Daarom hebben ze voldoende ruimte nodige. Als u ze liever niet loslaat op uw mooie gazon, strooi dan af en toe wat vers gemaaid gras in hun ren.

5. Supplementen in de winter

Uw leghennen zijn gevoelig voor koud en vochtig weer. Af en toe een extraatje appreciëren ze dan des te meer. In de winter is de grond vaak te hard om te scharrelen. Bovendien verbruiken kippen dan meer energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Daarom is een beetje extra voer, wat in water geweekt brood of gemalen graan altijd welkom!

6. Voldoende schoon drinkwater

Per dag drinken uw kippen gemiddeld 300 ml water, in de zomer soms tot het dubbele. Ze hebben dus veel water nodig, dat altijd vers en permanent beschikbaar moet zijn, om uitdroging te vermijden. Installeer de drinkbak in uw kippenhok hoog genoeg, maar wel zo dat hij altijd makkelijk bereikbaar is voor uw kippen.

Hoe geeft u de kippen in uw kippenren alles wat ze nodig hebben? Om te beginnen met een evenwichtige voeding. Specifieke voedingsstoffen houden uw leghennen gezond en garanderen de kwaliteit van de eieren die u opeet. Lees er hier alles over! Net als mensen zijn kippen alleseters. Ze verteren van nature zowel plantaardige als dierlijke…