Welk gezelschapsdier voor bij u thuis?

Niets leuker dan een dier in huis. Bijna de helft van de Belgische gezinnen heeft ten minste één huisdier in huis. Maar welk dier past bij u? Van kat tot python, en van goudvis tot kip. Keuze is er in elk geval genoeg!

Een gezelschapsdier bij u thuis? Een geweldig idee! Toch denkt u maar beter goed na voor u een dier in huis neemt: elk beestje heeft zijn eigen noden en specifieke verwachtingen die een rol spelen in uw keuze. Denk ook goed na over de plaats die u beschikbaar hebt, uw gezinssamenstelling, uw levensstijl, de tijd die u kunt vrijmaken voor uw huisdier enz.

Honden, katten en vissen: de ‘klassiekers’

Honden, katten en vissen zijn veruit de populairste dieren in België. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hun aantal nog verder is toegenomen na de verschillende lockdowns. Een op de drie gezinnen heeft thuis een kat en zo staat dit beestje helemaal bovenaan op het podium. Katten zijn niet alleen aanhalige (sommige toch), slimme en elegante dieren, ze zijn ook vrij zelfstandig.

Maar ook honden staan nog steeds in de top drie. Vandaag zijn ze met meer dan 2,5 miljoen in België, dat is maar liefst een miljoen meer dan vijftien jaar geleden. De favoriete rassen zijn de chihuahua, de jack russel en de labrador. Een hond is trouw, speels en aanhankelijk en dus een echte vriend voor het gezin. Maar een hond heeft ook veel aandacht nodig en vraagt heel wat tijd, bijvoorbeeld voor zijn dagelijkse wandeling.

Met vissen hebt u natuurlijk minder uw handen vol en ook de band met een vis is helemaal anders. Toch heeft deze diersoort een duidelijk educatief nut, want een leuke goudvis in een mooie kom is een uitstekende manier om uw kinderen verantwoordelijkheidszin bij te brengen, al vanaf een zeer jonge leeftijd en zonder al te veel verplichtingen. Niets geeft immers zoveel voldoening als zorgen voor een eigen huisdier.

Exotische dieren: van knaagdier tot reptiel

Van chinchilla en cavia tot parkiet en van fret, konijn en witte rat tot python of hagedis … Elk jaar komen er zo’n 56.000 exotische huisdieren (of ‘nieuwe gezelschapsdieren’) in België aan. Een op de zes Belgen heeft er minstens één in huis…

Knaagdieren zijn het populairst, onder meer bij kinderen: ze hebben niet veel plaats nodig (een aangepaste kooi) en vragen ‘weinig’ onderhoud. Toch hebben deze dieren soms bijzondere verwachtingen. Zo vertoeft een Vlaamse reus het liefst in een zeer rustige omgeving.

Een papegaai, parkiet of vink in huis? Dat zijn de drie meest voorkomende vogelsoorten die als huisdier worden gehouden en elk hebben ze hun eigen gewoontes. Zo moeten parkieten altijd minstens met z’n tweeën zijn. Papegaaien kunnen dan weer jaloers en agressief uit de hoek komen. En een kaketoe? Die kan tussen 50 en 100 jaar oud worden! Iets om rekening mee te houden dus…

Bij reptielen is het vaak een kwestie van passie. Of u nu kiest voor een boa constrictor of een koningspython, zorg ervoor dat u zeker over het juiste materiaal beschikt (terrarium, temperatuur enz.). En de regels? Naast de internationale en Europese wetten die u moet naleven, hebt u ook een erkenning nodig om deze soorten te mogen houden.

Het grote succes van de kip!

De laatste jaren zijn hoenderachtigen razend populair. En terecht, want kippen hebben heel veel in hun mars! Ze leggen niet alleen elke dag verse eieren, maar ‘recycleren’ ook uw voedingsresten. Kippen onderhouden bovendien de bodem van uw tuin en zijn zeer kindvriendelijk, zonder dat ze uw huis overhoop komen halen. Ze koppelen het nuttige dus aan het aangename!

Kippen staan symbool voor de terugkeer naar de natuur. En een haan? Die hebben ze niet nodig. Zorg wel voor een geschikte leefruimte: een degelijke kippenren, een afgesloten ruimte waar ze hun pootjes kunnen strekken, voeding op basis van graankorrels enz.

En, is uw keuze al gemaakt? Klein extraatje (ongeacht of u nu uiteindelijk een huisdier in huis neemt of niet): hebt u al gedacht aan een voederbak voor in uw tuin? Eindeloos kijkplezier gegarandeerd én een connectie met de natuur voor het hele gezin!

Ontdeken at Ducatillon :

Niets leuker dan een dier in huis. Bijna de helft van de Belgische gezinnen heeft ten minste één huisdier in huis. Maar welk dier past bij u? Van kat tot python, en van goudvis tot kip. Keuze is er in elk geval genoeg! Een gezelschapsdier bij u thuis? Een geweldig idee! Toch denkt u maar…