7 tips om gezonder te eten zonder dat het u handenvol geld kost

Belgen hebben nog nooit zo veel aandacht besteed aan hun voeding. De laatste maanden schieten de prijzen echter omhoog. Hoe kunnen we dan gezond blijven eten zonder dat het een fortuin kost? Met deze eenvoudige en doeltreffende tips wordt gezond eten weer een dagelijkse realiteit.

1. Organiseer uw boodschappen

Want daar begint alles! Maak een boodschappenlijstje voor u naar de supermarkt vertrekt: stel een weekmenu samen en noteer welke ingrediënten u nodig hebt, kijk even in de kast wat u thuis nog liggen hebt, pluis reclamefolders uit en blijf binnen uw budget. Voor wie goed voorbereid naar de winkel gaat, is de verleiding een stuk minder groot. Als u tenminste niet met honger gaat winkelen! Als het kan, kies dan voor een buurtwinkel waar u in bulk en lokaal kunt kopen. Goed voor uzelf, beter voor de planeet.

2. Koop vers en volg de seizoenen

Fruit en groenten zijn essentieel in een evenwichtig voedingspatroon. Lokale, verse en seizoensgebonden groente- en fruitsoorten zijn goedkoper en smaakvoller. Ze zorgen ook maand na maand voor variatie in uw gerechten. De gouden regel: vermijd bewerkte voedingswaren en bereide gerechten en kies voor grondstoffen en basisproducten. Die laatste zijn goedkoper en beter voor de gezondheid.

3. Kies voor diepvriesproducten en conserven

Hebt u niet de mogelijkheid om verse producten te kopen? Voedingswaren in blik of diepgevroren voedingswaren zijn een betaalbaar en vaak even voedzaam alternatief. Dat geldt vooral voor fruit en groenten, bonen, vis enz. Vergelijk evenwel goed de voedingswaarden en kies voor producten met weinig zout en suiker.

4. Variëren is de boodschap

Een bord zonder vlees of vis? Dat kan zeker! Vegetarisch eten heeft intussen ook zijn plekje gekregen in onze voedingsgewoonten. En terecht, want plantaardige eiwitten zijn niet alleen overheerlijk, maar ook goedkoop en heel gezond. Denk bijvoorbeeld aan kikkererwten, linzen, tofoe, edamame, bonen of eieren. Heerlijk in combinatie met bulgur of quinoa. Als u gevogelte koopt, kies dan liever voor een kalkoen of een hele kip. Als tussendoortje zijn gedroogde of oliehoudende vruchten ideaal. Ze zijn niet alleen voedzaam maar ook goed voor de lijn.

5. Kook zelf

Een bereid gerecht kost vijf tot tien keer meer dan een gerecht dat u zelf maakt. Een zelfgemaakt gerecht is bovendien een stuk lekkerder en gezonder. Samen aan het fornuis staan, kan bovendien een gezellig familiemoment zijn. Kies voor eenvoudige recepten (stoofpotjes, soepen enz.), wees creatief (om eventueel ontbrekende ingrediënten te vervangen), kook in grote hoeveelheden (voor de volgende dag of om in te vriezen) en … laat het vooral smaken! Toch zin in zoet? In het weekend kunt u gerust even zondigen.

6. Ga verspilling tegen

In België wordt jaarlijks bijna 3,6 miljoen ton voedsel weggegooid. Gooi restjes dus niet meteen weg en vermijd verspilling: maak soep of pesto van het loof van de groenten, verwerk groenteschillen tot chips of verzorgingsproducten voor de huid enz.

7. Produceer een deel zelf

Een moestuin in uw tuin? Uiteraard! Zelfs voor wie geen groene vingers heeft. Zo weet u op z’n minst waar uw groenten vandaan komen. Begin met wat tomaten en courgettes en ga vervolgens voor tijm, peterselie en basilicum. Of wat dacht u van enkele kippen? Kippen maken niet alleen de bodem vruchtbaar maar werken ook al uw organisch afval weg. Bovendien maken ze heel het gezin warm voor de natuur én bezorgen ze u elke ochtend verse eitjes bij het ontbijt…

Ontdeken at Ducatillon :

Belgen hebben nog nooit zo veel aandacht besteed aan hun voeding. De laatste maanden schieten de prijzen echter omhoog. Hoe kunnen we dan gezond blijven eten zonder dat het een fortuin kost? Met deze eenvoudige en doeltreffende tips wordt gezond eten weer een dagelijkse realiteit. 1. Organiseer uw boodschappen Want daar begint alles! Maak een…