Een kippenren installeren? Denk eerst na over deze 4 vragen

Terugkeer naar de natuur, verse eitjes, dieren als gezelschap … Kippen worden bij steeds meer Belgen almaar populairder, niet alleen op het platteland maar ook in de stad. Een kippenren installeren en uw pluimvee onderhouden, doet u niet zomaar. Wij vertellen u er alles over!

Thuis kippen houden? Steeds meer Belgen lijken er wel voor te vinden. En terecht. Kippen leggen niet alleen eitjes. Ze peuzelen ook maar al te graag uw keukenafval op, verdrijven bepaalde insecten uit uw tuin en woelen met hun pootjes de grond om. Kippen zijn bovendien stil en aangenaam in de omgang en dus een aanwinst voor het hele gezin. Kippen zijn geen luxepaarden, maar hebben wel net als elk ander dier hun specifieke noden en verwachtingen.

1. Wat zegt de reglementering?

Net als zo vaak heeft ook hier de wetgeving haar zegje te doen. Jawel, zelfs in uw tuin. Wilt u meer dan 30 kippen? Dan moet u een aanvraag of een verklaring indienen bij uw gemeente. In sommige kleine dorpen zijn hanen ook verboden om de rust van de buurtbewoners te vrijwaren. Uw kippenren moet bovendien voldoen aan enkele stedenbouwkundige regels, zoals de minimumafstand ten opzichte van de aangrenzende woningen, de maximale hoogte en oppervlakte enz. Tot slot letten de overheden ook op dierenwelzijn. Wilt u zeker zijn dat u alles volgens de regels doet? Ga dan even langs in uw gemeentehuis.

2. Welke kippen kiest u?

Kippen zijn kuddedieren en hebben gezelschap nodig. Begin dus in elk geval met ten minste twee exemplaren. Een haan hebben ze echter niet nodig, tenzij u kuikentjes wilt. En het ras? Keuze te over! Wat dacht u van de klassieke legkip die zo’n 300 eieren per jaar legt? Of gaat uw voorkeur naar het Mechels hoen, met haar zilver-zwarte kleur en rustige karakter? Of wordt het de cochin met haar exotische looks en prachtige verenpak?

3. Wat hebben kippen nodig?

Een ochtendwandeling, eten op vaste tijdstippen, constant frisse lucht … Kippen houden van gewoontes. Hoewel kippen alleseters zijn, mag u ze niet beschouwen als de ‘vuilnisbak’ van uw gezin. Geef ze graankorrels als hoofdmaaltijd en wat organisch afval als toetje. De rest vinden ze zelf wel in de grond. Zorg ervoor dat uw kippen bij het vallen van de avond steeds veilig in hun hok zitten, want de vos ligt op de loer! En last but not least: vergeet niet om uw kippenren minstens eenmaal per week schoon te maken en te desinfecteren.

4. Hoe kiest u een kippenren?

Ga liever voor te groot dan voor te klein (minstens een halve m² per kip)! Kippen kunnen goed tegen de kou, maar houden niet zo van vochtigheid. Plaats uw kippenhok dus wat hoger, droog, in de schaduw en uit de wind. Kies voor een beveiligd hok dat makkelijk te reinigen is én dat er ook nog eens mooi uitziet als u dat belangrijk vindt. Een hok alleen volstaat uiteraard niet. Zorg ook voor voldoende afgerasterde buitenruimte. Doorgaans rekenen we 4 m² per kip. Gaat u alleen voor het allerbeste? Dan is een klein parcours met twee afzonderlijke zones ideaal, zodat u kunt roteren en de grond kan regenereren. Wist u trouwens dat kippen op een stok slapen die zo’n 50 cm boven de grond hangt? En tot slot: zorg voor een lekker zacht en donker legnest, afgeschermd van nieuwsgierige blikken.

Ontdeken at Ducatillon :

Terugkeer naar de natuur, verse eitjes, dieren als gezelschap … Kippen worden bij steeds meer Belgen almaar populairder, niet alleen op het platteland maar ook in de stad. Een kippenren installeren en uw pluimvee onderhouden, doet u niet zomaar. Wij vertellen u er alles over! Thuis kippen houden? Steeds meer Belgen lijken er wel voor…