‘Groene’ meststoffen als natuurlijke voeding voor uw tuin

Amateur- of ervaren tuinier en op zoek naar tips om uw tuin te onderhouden? Vergeet chemische producten! De natuur heeft alles wat u nodig hebt: doeltreffende en voordelige oplossingen om uw planten en moestuin te verzorgen. Volg de gids!

Zin om al meteen uw laarzen aan te trekken? Voor u de tuin in gaat, nemen we echter even de tijd om een cruciaal element te bekijken: de bodem. De bodem is immers dé plek waar het leven vormt krijgt … Hoe evenwichtiger, rijker, stabieler en luchtiger de bodem, hoe beter voor de gewassen die u teelt.

Niets zo zinvol als een eenvoudige bodemanalyse om te weten hoe het met uw bodem gesteld is. Hoe zit het onder meer met de textuur, de zuurtegraad (pH) en de structuur? Na zo’n bodemanalyse hebt u een duidelijker beeld van de voedingsstoffen die uw bodem nodig heeft en in welke dosis:

  • Stikstof voor de groei en het groen worden van de bladeren;
  • Fosfor om bloemen en vruchten voort te brengen;
  • Kalium voor de goede gezondheid van de planten.

Het belang van goede compost

Compost is dé sleuteloplossing om uw bodem vruchtbaar te maken. Maar wat betekent dat concreet? Composteren houdt in dat u organisch materiaal recycleert en er zo een hulpmiddel voor de bodem van uw moestuin mee maakt. Om de magie zijn werk te laten doen, en dus een goede humus te krijgen, moet u een jaartje geduld oefenen.

Met andere woorden: u verzamelt organisch ‘afval’ en u laat de natuur haar werk doen. Dat kan in een compostbak of op een hoop op de grond. De kwaliteit van de compost hangt niet alleen af van de methode, maar ook van de samenstelling. Dit is een voorbeeld van een evenwichtig ‘recept’:

  • 1/3 stikstofhoudende materie, d.w.z. alles wat ‘groen’ is: keukenafval, tuinafval, fruit, maaisel van het gazon enz.
  • 2/3 koolstofhoudende materie, d.w.z. alles wat ‘bruin’ is: houtsnippers, stro, dode bladeren, koffiedik, eierschalen, gesnoeide takken enz.

Vloeibare natuurlijke meststoffen

Organisch compost zal uw bodem structuur geven en voeden. Toch is het soms nuttig om uw teelten een extra duwtje in de rug te geven, en zeker de groenten. Hoe? Met natuurlijke meststoffen. Die vullen tekorten in de bodem aan en helpen ziektes te voorkomen. Deze groeibevorderende mixen bestaan doorgaans uit 10 liter water per kilogram plant. Enkele voorbeelden:

  • Brandnetelgier om verzwakte planten te versterken en aanvallen van bladluizen te vermijden;
  • Smeerwortelgier om de bloei te versterken en parasieten te verdrijven;
  • Afkooksel van paardenstaart om schimmelziekten te voorkomen of te genezen.

Kippenmest, een oplossing binnen handbereik

Van gedroogd bloed tot hoornmeel … Er bestaan nog tal van andere soorten natuurlijke meststoffen. Een ‘klassiekere’, maar daarom niet minder doeltreffende vorm is mest. Een populaire oplossing die erg makkelijk beschikbaar is. Vooral als u zelf dieren hebt, zoals kippen. Kippenmest (en zelfs kippenpluimen) is een natuurlijke meststof van uitstekende kwaliteit, die rijk is aan stikstof, fosfor, kalium en calcium.

Net als alle meststoffen moet u ook kippenmest met de nodige voorzichtigheid behandelen: gebruik er niet te veel van en vooral nooit in de pure vorm. Zo loopt u immers het risico de wortels te verbranden. U kunt kippenmest beter laten drogen en reduceren tot poeder en het zo vermengen met aarde, of composteren met de rest van het groenafval.

Ontdeken at Ducatillon :

Amateur- of ervaren tuinier en op zoek naar tips om uw tuin te onderhouden? Vergeet chemische producten! De natuur heeft alles wat u nodig hebt: doeltreffende en voordelige oplossingen om uw planten en moestuin te verzorgen. Volg de gids! Zin om al meteen uw laarzen aan te trekken? Voor u de tuin in gaat, nemen…