5 essentiële producten voor gezonde kippen

Uw kippen hebben aangepast voer, een goede verzorging en een propere leefomgeving nodig. Een hygiënisch, goed onderhouden kippenhok is heel belangrijk om het risico op ziektes te verkleinen en bloedluis op afstand te houden.

Produccion artesanal en un gallinero en el campo de huevo de gallina

Voor het welzijn van uw kippen moet u in elk geval investeren in een aantal producten, welk kippenhok u ook kiest uit de talrijke beschikbare modellen.

1. Drinkbak met altijd voldoende water

Kippen kunnen net als wij niet lang overleven zonder vochtopname. Gemiddeld drinken ze een liter per dag. “Om zich goed te voelen, moeten kippen genoeg kunnen drinken”, zegt Timothée Descamps, Product Manager bij de afdeling Dieren en Fokken van Ducatillon, dé specialist in fokmateriaal voor liefhebbers en gezinnen. Vervang de watervoorraad regelmatig, zodat uw kippen altijd over vers, schoon water beschikken. “Een drinkbak die u ophangt of op een bepaalde hoogte zet, is een goed idee. Zo voorkomt u dat ze hun dorst lessen in vuile plassen. En voor u is het makkelijk om vitamines toe te voegen aan het drinkwater.”

2. Evenwichtige voeding

Eén van uw belangrijkste dagelijkse taken is uw kippen voeren. “Een grasveldje is essentieel, want het verschaft uw kippen tegelijk gras en insecten”, aldus Timothée. “Geef ze bovendien een granenmengeling of voer in de vorm van korrels of pellets. Een tip: verwen ze af en toe met gemalen oesterschelpen, daar halen ze het calcium uit dat ze nodig hebben voor hun eieren. Ook vitaminesupplementen zijn een goed idee om hun voeding aan te vullen, voor het leggen, als ze ruien, enz.”

3. Goed ontworpen voerbak

De keuze van de juiste voerbak is meer dan zomaar een detail. “Sommige voerbakken zijn door hun materiaal en vormgeving makkelijker te reinigen. Ze voorkomen ook dat andere dieren het kippenvoer komen weghalen. Een goede voerbak kost ongeveer zestig euro, maar hij bespaart voer en levert u tijdwinst op”, zegt Timothée.

4. Efficiënte reinigingsproducten

Elke dag het grofste vuil en de uitwerpselen verwijderen vraagt niet veel tijd, vooral niet als u een uitwerpselenbak of afvallade gebruikt (anders wordt het krabben …). Om de drie maanden is uw kippenhok aan een grote onderhoudsbeurt toe. “Ga stap voor stap te werk: gebruik eerst een schoonmaakmiddel om het vuil te verwijderen, ga dan overal nog eens over met een ontsmettingsmiddel en spoel ten slotte goed na met helder water. Daarna een insecticide met langdurige werking aanbrengen is ook een goed idee. Nog een laatste tip: strooi kiezelaarde op alle plekken waar de kippen graag rondscharrelen of over de grond rollen”, zegt Timothée.

5. Spray tegen de bloedluis

Bloedluizen of “Dermanyssus gallinae”, zoals ze officieel heten, zijn een echte pest voor elk kippenhok. “Om te vermijden dat deze mijten een ravage aanrichten onder uw kippen, moet u het kippenhok onberispelijk schoon houden. Dat doet u met schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen en met insecticides, maar er bestaan ook efficiënte producten tegen bloedluis. Verstuif het over de kippen en hun omgeving”, zo luidt het advies van Timothée.

Uw kippen hebben aangepast voer, een goede verzorging en een propere leefomgeving nodig. Een hygiënisch, goed onderhouden kippenhok is heel belangrijk om het risico op ziektes te verkleinen en bloedluis op afstand te houden. Voor het welzijn van uw kippen moet u in elk geval investeren in een aantal producten, welk kippenhok u ook kiest…