De ideale set voor een perfect ingericht kippenhok!

Elke kippenren is anders, afhankelijk van het aantal kippen, de grootte van uw tuin, uw budget, enz. Om het uw kippen naar de zin te maken kunt u niet zonder een legnest of zitstokken. Maar ook andere accessoires zijn beschikbaar in een handige set.

Hefa V2 Kippenhok

1. Geschikte schuilplaats

Kippen slapen altijd binnen en kunnen dus niet zonder hok. Vroeger waren dat meestal knusse houten huisjes met een zadeldak, tegenwoordig zie je ook kubusvormige modellen in gerecycleerde materialen. “Die laatste categorie is vaak makkelijker schoon te maken en vooral minder uitnodigend voor bloedluizen, die graag in de kieren tussen planken wegkruipen”, zegt Timothée Descamps, Product Manager bij de afdeling Dieren en Fokken van Ducatillon, dé specialist in fokmateriaal voor liefhebbers en gezinnen. Bij sommige modellen gaat het dak eraf en dat is wel zo handig voor het onderhoud. Ongeveer 1,5 m2 is voldoende voor drie of vier kippen.

2. Praktische zitstokken

Mensen gaan liggen om te slapen, maar kippen blijven mooi rechtop zitten. In hun hok slapen ze op een horizontaal stokje dat een vijftiental centimer breed moet zijn. Timothée: “Maar om echt comfortabel te zitten heeft elke kip toch ongeveer 30 centimeter ruimte op de zitstok nodig. Modellen met uitneembare zitstokken zijn echt handig om makkelijk dagelijks de uitwerpselen te verwijderen.”

3. Comfortabel legnest

Afhankelijk van het aantal kippen moet u ook één of meer legnesten installeren, met wat stro en hooi. “Op zo’n gezellig en schoon nest kunnen ze in alle rust hun eieren leggen. Een model dat openklapt is ideaal om elke ochtend moeiteloos verse eitjes te rapen”, vindt Timothée.

Automatische nestkast met verstelbare helling

4. Drink- en voerbak

Een goed ontworpen drink- en voerbak is natuurlijk onmisbaar om uw kippen op tijd en stond te laten eten en drinken. De beste modellen zijn niet alleen comfortabel voor u (om te vullen) en voor uw kippen, maar garanderen ook dat het water altijd proper blijft en dat andere dieren niet bij het kippenvoer geraken.

5. Veilig en knus

Om uw kippen te beschermen moet hun hok ’s nachts afgesloten zijn en overdag open. Daarom is een elektrische hokopener eigenlijk een essentieel toestel, want het opent en sluit automatisch het deurtje. En als de ingang van uw kippenhok op een zekere hoogte staat, hebt u ook een helling of kippenladdertje nodig dat goed houvast biedt voor hun pootjes.

6. Ruime kippenren

Ook voor de kippenren ontbreekt het niet aan keuze, van een kleine afsluiting die aan het hok vasthangt tot een echte volière met een dak in kippengaas. Alles hangt af van de grootte van uw tuin en uw voorkeuren. Kies in elk geval een model dat uw kippen genoeg ruimte geeft om in de vrije natuur rond te scharrelen. Check ook of de toegang tot de kippenren vlot functioneert.

Elke kippenren is anders, afhankelijk van het aantal kippen, de grootte van uw tuin, uw budget, enz. Om het uw kippen naar de zin te maken kunt u niet zonder een legnest of zitstokken. Maar ook andere accessoires zijn beschikbaar in een handige set. 1. Geschikte schuilplaats Kippen slapen altijd binnen en kunnen dus niet…